Kippenhok bouwen doe je zelf

kippenhok bouwen bouwtekening

Een kippenhok bouwen is vaak goedkoper dan een kant-en- klare kippenhok en vaak ook leuker om te doen. Met de juiste bouwtekening, maak je een schitterend hok voor je kippen en kun je genieten van de kippenhok die jij toch maar mooi in elkaar hebt gezet ;).

Vergeet ook zeker niet dat een goed kippenhok, ook een kippenren heeft. Daarom zou ik je adviseren om ook te starten met een kippenren maken. Dan hebben de kippen een grotere ruimte tot hun beschikking om lekker te scharrelen.

Je kunt hieronder een gratis bouwtekening downloaden!

De kippen die je in je tuin gaat houden verdienen uiteraard de beste kippenkooi. Het is van belang dat je goed weet waar je de kippen omheining het beste in de tuin kunst plaatsen. Houdt daarbij rekening met de omvang en het aantal kippen dat je gaat houden!

Stappenplan Kippenhok Maken

Zelf kippenhok maken? Hier heb je een stappenplan waarmee je direct aan de slag kunt. Met dit stappenplan zet je een kippenhok bouwpakket zo in elkaar. Hieronder zijn de stappen uitgewerkt:

Stap 1: Het maken van A constructies voor het frame

zelf kippenhok maken

Om te beginnen heb je 2 framelatten en 1 zijdelat nodig. Je maakt als het ware een soort A constructie. Zaag van alle drie de latten de uiteindes af in een hoek van 65 graden.

Maak van alle latjes een A constructie en zet deze latjes aan elkaar vast. Maak nog drie andere A constructies, zodat het totaal aantal A constructies op vier uitkomt.

Stap 2: Verstevig het frame door een deklat en dwarssteunen

Plaats de A constructies recht en monteer boven op de A constructies het deklat. Nadat je dit gedaan hebt kun je de dwarssteunen monteren en het frame wordt nu al een sterker geheel.

Neem de tripex-panelen bij de hand en monteer deze in de vier A constructies. Er ontstaan nu 2 dichtere gedeeltes van het kippenhok waar de kippen kunnen verblijven.

kippenhok bouwpakketDownload de Kippenhok Bouwtekening!

Stap 3: Monteer de vloerlatten en de zijbalken

Monteer onder de A constructies de vloerbalken zodat het hok iets omhoog komt te staan. Zo kun je het hok eenvoudig verplaatsen en aan de onderkant beschermen voor jagende huisdieren in de nacht.

Dan plaats je de zijbalken aan het frame en heb je het geraamte voor het kippenhok af.

kippenhok maken plan

Stap 4: … (niet voldoende rechten)

(Voor een Uitgebreidere Beschrijving van het Stappenplan om een Kippenhok te Bouwen, Download de Bouwtekening!)

Kippenhok Bouwtekeningen (video)

Een kippenhok bouwen hoeft niet moeilijk te zijn met de juiste bouwtekening. Een nieuw kippenhok kost al gauw meer dan € 100, -. Met deze bouwtekeningen kun je in een mum van tijd een kippenhok maken.

Een zelfbouw kippenhok is nog nooit zo leuk geweest.

Misschien is het ooit een droom van je geweest, een eigen kippenhok bouwen. Deze droom kun je nu realiseren. In dit bouwtekeningen pakket vindt je diverse kippenhokken die je a.h.v. de juiste bouwtekeningen eenvoudig en snel in elkaar kunt zetten.

Stappenplan Kippenren Maken

zelf kippenren maken

Een Kippenren maken is niet zo moeilijk, tenminste als je de juiste bouwtekening voor handen hebt. Met onderstaand stappenplan kun je zelf een kippenren maken en deze een mooi plekje in de tuin geven.

Stap 1: Maak een A-constructie

Maak, net als bij een kippenhok, een A-constructie met 3 latten en zorg er voor dat de hoogte circa 120 cm bedraagt en de breedte circa 90 cm. Zet daarna de A constructies op circa 60 cm uit elkaar en maak ze vast aan de bovenkant met de deklat.

Maak nu een grondconstructie en zorg er voor dat alle bodemlatten met elkaar verbonden zijn.

De bodemconstructie moet ongeveer 60 x 180 cm zijn en dat is gelijk de omvang van de kippenren.

kippenren zelf makenDownload de Kippenhok Bouwtekening!

Stap 2: De vloer leggen en deuren maken

Voor de vloer hebben we een aantal vloerplanken nodig en die leg je in de lengte van het kippenren. Bevestig de vloer aan de uiteinde van de constructie en zorg voor een aantal dwars latten voor meer stevigheid.

Om deuren te maken maak je gebruik van kippengaas en U-spijkers. Bevestig de deurtjes aan het frame en knip met een blikschaar een gat in het kippengaas. Zet daarna het geheel goed vast zodat jagers ‘s nachts niet binnen kunnen.

Nu is het tijd om de platen vast te zetten tijdens het kippenhok bouwen. Leg de platen goed naast elkaar zodat er nauwelijks lucht door heen kan. Maak deze vast aan het frame en je hebt het geraamte af.

kippenren bouwenDownload de Kippenhok Bouwtekening!

Stap 3: … (niet voldoende rechten)

(Voor een Uitgebreidere Beschrijving van het Stappenplan om een Kippenren te Maken, Download de Bouwtekening!)

Kippen houden voor Beginners – Hier enkele starterstips

Wie wil gaan starten met Kippen Houden, doet er goed aan om eerst enkele starterstips op te volgen voordat je naar de winkel gaat om een aantal kippen (hennen of hanen) aan te schaffen.

Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Heb jij bijvoorbeeld wel voldoende tijd om de kippen te verzorgen? Beschik je wel over het juiste materiaal? En mag je überhaupt wel kippen in de tuin houden?

Allemaal zaken waar je als toekomstig “Kippen Houder” rekening mee moet houden.

Om je te helpen hebben we een aantal belangrijke starterstips voor je opgesomd die je zeker gaan helpen met het houden van kippen.

Hier zijn de tips om te starten met kippen houden:

1. Check bij de Gemeente of je een kippenhok bouwvergunning nodig hebt.

Ga je starten met kippen houden? Dan moet je eerst controleren welke voorwaarden er gelden voor het houden van kippen in de betreffende gemeente. In sommige gemeentes geld een beperking voor kippenhouders, zoals een maximum oppervlak van het kippenhok of een verbod op het houden van hanen.

In de meeste gevallen hanteren gemeentes de volgende regel: Er hoeft geen bouwvergunning worden aangevraagd voor een dierenverblijf van maximaal 1 meter hoogte en een oppervlak van 2 m². Dit geldt enkel voor het “achtererf en zijerf” en mag tevens voor maximaal 50% verbouwd zijn.

Informeer daarom altijd eerst bij de gemeente of je een kippenhok mag bouwen. Ook in verband met eventuele kapvergunningen.

Download de Kippenhok Bouwtekening!

2. Overleg met je buren voordat je gaat starten met kippen houden!

“Liever een goede buur dan een verre vriend” is een bekende uitspraak in de Nederlandse taal. Een goede buur overlegt daarom eerst met zijn buren of deze er wel op staan te wachten dat jij kippen gaat houden.

Niemand zit te wachten op een haan die de hele buurt om 06.00 uur in de ochtend wakker houdt. Wees daarin transparant naar je buren, vertel ze wat je plannen zijn en hoe je bepaalde dingen aan gaat pakken. Zo hebben buren eerder begrip voor je bouwplannen en heb je ze de kans gegeven om hun eigen mening kenbaar te maken.

3. Welk ras kippen ga je houden?

Er zijn diverse kippenrassen en eenieder ras kent zijn eigen verzorging en uiteraard ook verblijf. Sommige rassen kunnen prima los lopen in de tuin, andere rassen weer niet. Als je kippen wilt houden die eitjes leggen, kun je het beste een legras nemen.

Wanneer je legras kippen neemt, kun je deze het beste kopen als ze circa 6 maanden oud zijn. Deze kippen zijn klaar om te leggen en kosten circa € 10 , – tot € 20, – euro per stuk. Ze leggen circa 200 eieren per jaar.

Kom niet in de verleiding om van die lieve schattige kuikentjes te kopen. Misschien worden het wel hanen en dat is juist precies niet wat je wilt.

Als de kippen bij je thuis komen, is het verstandig om ze eerst een week in het hok te laten alvorens je ze laat scharrelen in de tuin. Laat ze eerst even wennen aan het hok en zorg er voor dat je het ze zo comfortabel mogelijk maakt.

Download de Kippenhok Bouwtekening!

4. Kies het juiste kippenhok voor je kippen.

Overdag lopen kippen vaak vrij rond in de tuin maar ’s nachts hebben ze zeer zeker onderdak nodig. Daarom bestaat een kippenhok vaak uit een nachthok en een buiten-ren. Zorg er voor dat je het nachthok goed kunt afsluiten en dat het tochtvrij is. Zo worden ongewenste jagers ’s nachts buiten gehouden en kunnen de kippen in alle rust op stok.

Wanneer je de kippen overdag in de tuin wilt laten scharrelen, moet je er voor zorgen dat de tuin in zijn geheel omsloten is.

De grootte van het kippenhok hangt af van het aantal kippen dat je wilt houden en het kippen ras. Je hebt in ieder geval veel ruimte nodig om de kippen op een diervriendelijke manier te laten scharelen. Wanneer je ook hanen hebt, moeten deze afgezonderd zijn. Zo voorkom je hanengevechten in de tuin.

5. De plaats van het kippenhok.

Vaak wordt het kippenhok geplaatst op plekken waar het meeste ruimte is. Maar de plek waar het hok staat is wel degelijk van belang. Hieronder een aantal punten waar de plek van een kippenhok aan moet voldoen:

 • De kippenhok moet een stuk zon en een stuk schaduw over zich heen hebben. Dit is het meest comfortabel voor de kippen.
 • De opening van het kippenhok moet naar het zuidoosten gericht staan.•
 • De plaats moet enigszins beschermd zijn tegen de natuurlijke elementen. Staat het op een beschutte plaats zodat het minder last heeft van wind en regen?•
 • Het hok dient bij voorkeur op een rustige plaats worden neergezet.•
 • Zet het kippenhok niet in een kuil of op een lager punt. Zo kan wateroverlast ontstaan.•
 • Zet het hok niet te dicht bij giftige planten, zoals o.a. Buxus, Taxus, Tomatenplant etc.

Hoe meer rust je kippen hebben, hoe comfortabeler ze het hebben en betere eieren afleveren!

Download de Kippenhok Bouwtekening!

6. Wat geef je de kippen de eerste weken te eten?

De eerste weken is het voor de kippen altijd even wennen. Voer ze daarom ook met dierenvoeding uit de winkel. Deze bevat namelijk erg veel vitaminen en mineralen die de kippen nodig hebben voor leggen van eieren. Verzamel ook eierschillen en vermaal deze door de voeding. Zo krijgen de kippen extra calcium binnen die de eieren sterker maakt.

Stop de voeding in een voerautomaat en hang deze weg van de broedhokken en de roede. De kippen eten circa 1 kilogram voeding per week.

Maak daarnaast gebruik van een automatische waterfles en hang deze weg van de voerautomaat. Zo spoor je de kippen aan om te bewegen. Vergeet vooral niet om het hok dagelijks schoon te houden en die kippen zo goed mogelijk te verzorgen.

Leg restjes tapijt in de broedhokken, en vul het op met stro. Zo is het comfortabel voor de hennen, en zijn de eieren veilig. Leg een plastic of porseleinen nep‐ei in het stro om de hennen aan te moedigen.

7. Het kippenhok van binnen

Een goed kippenhok bevat minimaal het volgende:

 • Het biedt bescherming tegen rovers en ongedierte
 • Het heeft een goede fundering en is beschermd aan de onderkant
 • Het bevat een raam of opening, maar gaat tochten tegen.
 • Alle zitstokken zijn geplaatst op een gelijke hoogte ongeveer 35 cm.
 • Per 3 kippen (hennen) is er één liegnest van 35 cm² gevuld met stro.
 • Op de bodem ligt strooisel en houtsnippers en deze moeten om de 2 maanden vervangen worden.
 • De binnenkant is behandeld met witkalk. Zo voorkom je bloedluis en houdt de tocht buiten.
 • De zitstokken zijn ongeveer 6 cm breed en de randen zijn afgevijld.
 • De zitstokken zijn tegenover de legnesten geplaatst, dit geeft de kippen rust.
 • Zorg voor voldoende ruimte op de zitstokken en dat deze minimaal 35 cm van de wand is gemonteerd.
 • Hang de lesnesten op minimaal 30 cm hoogte en zorg voor een trapje richting de nesten.
 • Voorkom dat de eieren er uit rollen en zorg dat een nest minimaal 40 x 40 x 30 cm is.
 • Maak een zandbad in het kippenren en zorg dat deze goed gevuld is. Zo kunnen de kippen makkelijk hun veren wassen in het zand

Meer dan 10.000 bouwtekeningen

Alle Bouwtekeningen bekijken en downloaden met het Bouwtekeningen Pakket

Binnen 2 minuten direct toegang tot meer dan 10.000 Bouwtekeningen.

STAP VOOR STAP begeleiding die jouw helpen met je Doe-Het-Zelf project.

HONDERDEN Doe-Het-Zelvers al geholpen met hun project!

Bonus: Levenslang Toegang tot alle bouwtekeningen. Je hoeft dus nooit meer nieuwe bouwtekeningen te kopen.

Al 1.978 Doe-Het-Zelvers hebben het Bouwtekeningen Pakket gedownload

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.