Zelf Houten Speelgoed Maken

houten speelgoed bouwtekening

Zelf houten speelgoed maken kan ontzettend leuk zijn! Wie droomt er niet van het moment dat kinderen met je zelfgemaakte speelgoed spelen?

Speelgoed bouwen is over het algemeen een behoorlijk uitdagende klus. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid aan het maken van speelgoed begint.

Houten speelgoed zelf maken kan op verschillende manieren. Denk aan houten ringen voor in het water, een houten poppenhuis etc.

In dit bouwtekeningen pakket vindt je diverse bouwtekeningen die je kunt gebruiken voor het maken van houten speelgoed. Bovendien heb je dan de unieke mogelijkheid om voor de prijs van één bouwtekening, meer dan 10.000 bouwtekeningen te downloaden!

De Houten Speelgoed Bouwtekeningen zijn onderdeel van het Bouwtekeningen Pakket.

Houten speelgoed maken, moeilijker dan gedacht?

Houten speelgoed maken kan verschillende uitdagingen met zich meebrengen. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel.

Je moet er immers niet aan denken dat je kinderen wat overkomt tijdens het spelen met je speelgoed. Veel voorkomende problemen bij het zelf maken van houten speelgoed zijn onder meer:

 • Het hout van het zelfgemaakte speelgoed is niet goed geschuurd. Als gevolg hiervan kunnen er nog scherpe randjes en splinters aan het hout zitten. Je kind kan zich hier ernstig aan bezeren.
 • Het houten speelgoed is ondeugdelijk gemaakt, waardoor het speelgoed snel kapot zal gaan. Je kinderen kunnen er zo maar een heel korte tijd mee spelen.
 • Je gebruik het verkeerde materiaal bij het zelf maken van houten speelgoed. Als gevolg hiervan, kan het hout breken of kunnen de spijkers en schroeven los komen te zitten. Je kind kan zich hier ernstig aan bezeren tijdens het spelen.

Dergelijke problemen wil je natuurlijk voorkomen! Je wilt mooi zelfgemaakt houten speelgoed bouwen, waar je kind tijden plezier van heeft. Des te langer je kinderen met het houten speelgoed spelen, des te trotser zal dit je maken.

Speelgoed bouwen: √ een goede voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met het houten speelgoed maken is een goede voorbereiding erg belangrijk.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je over het juiste gereedschap beschikt. Kwalitatief goed gereedschap zorgt voor een mooier eindresultaat en maakt het klussen makkelijker.

Ook is het sterk aan te raden om een bouwtekening voor speelgoed te downloaden. Deze bouwtekening vertelt je meer over bijvoorbeeld:

 • Het materiaal wat je het beste kunt gebruiken bij het maken van speelgoed.
 • Het gereedschap wat nodig is voor het maken van je houten speelgoed.
 • De stappen die je moet volgen om tot een fraai eindresultaat te komen.
 • De kennis die vereist is om houten speelgoed te maken.

Een bouwtekening voor houten speelgoed kun je heel makkelijk van het internet downloaden! Zo kun je direct aan de slag met het maken van houten speelgoed.

In het Bouwtekeningen Pakket krijg je toegang tot alle Houten Speelgoed Bouwtekeningen die we hebben. Uiteraard allemaal voorzien van handige tips. Daarmee wordt een houten speelgoed maken een fluitje van een cent.

Iedere bouwtekeningen wordt geleverd met een handleiding en een stap-voor-stap beschrijving. Dat bespaart je een hoop energie en onnodig tijdsverlies.

Daarnaast krijg je toegang tot meer dan 10.000 Bouwtekeningen, voor elk doe-het-zelf project dat je maar kunt bedenken.

speelgoed kind
speelgoed bouwen
houten speelgoed maken
houten speelgoed zelf maken

Deze speelgoed bouwtekeningen zijn onderdeel van 10.000 andere doe-het-zelf bouwtekeningen in het Bouwtekeningen Pakket.

Meer dan 10.000 bouwtekeningen

Alle Bouwtekeningen bekijken en downloaden met het Bouwtekeningen Pakket

Binnen 2 minuten direct toegang tot meer dan 10.000 Bouwtekeningen.

STAP VOOR STAP begeleiding die jouw helpen met je Doe-Het-Zelf project.

HONDERDEN Doe-Het-Zelvers al geholpen met hun project!

Bonus: Levenslang Toegang tot alle bouwtekeningen. Je hoeft dus nooit meer nieuwe bouwtekeningen te kopen.

Al 1.978 Doe-Het-Zelvers hebben het Bouwtekeningen Pakket gedownload

Welk hout is geschikt voor speelgoed?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je speelgoed wilt maken van hout:

 • Veiligheid: Het hout moet niet splinteren of splinters geven, en het mag geen giftige stoffen bevatten.
 • Duurzaamheid: Houten speelgoed moet in staat zijn om tegen een stootje te kunnen, dus het moet redelijk sterk en duurzaam zijn.
 • Werkbaarheid: Het hout moet gemakkelijk te bewerken zijn met houtbewerkingsgereedschap, zodat je het in de gewenste vorm kunt snijden en bewerken.

Enkele houtsoorten die geschikt zijn voor speelgoed zijn:

 • Beukenhout: Dit hout is sterk, duurzaam en gemakkelijk te bewerken. Het is ook splintervrij, wat het veilig maakt voor kinderen.
 • Lindenhout: Dit hout is zacht en gemakkelijk te bewerken, wat het geschikt maakt voor het maken van kleinere speelgoedstukken. Het is echter niet zo sterk als beukenhout, dus het is beter geschikt voor speelgoed dat niet te veel belast wordt.
 • Esdoornhout: Dit hout is sterk en duurzaam, en het is ook gemakkelijk te bewerken. Het is een goede keuze voor speelgoed dat bedoeld is om te worden gegooid of getrapt.
 • Perenhout: Dit hout is zacht en gemakkelijk te bewerken, maar het is niet zo sterk als sommige andere houtsoorten. Het is geschikt voor het maken van kleinere speelgoedstukken, zoals blokken of poppen.

Houd er rekening mee dat het altijd verstandig is om goed te onderzoeken of het hout dat je wilt gebruiken veilig en geschikt is voor het maken van speelgoed. Het is ook belangrijk om te onthouden dat houten speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar, omdat ze kleine onderdelen kunnen inslikken.

Welke verf voor houten speelgoed?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van verf voor houten speelgoed:

 • Veiligheid: Kies een verf die niet giftig is en voldoet aan de veiligheidsnormen voor speelgoed.
 • Duurzaamheid: Houten speelgoed kan aardig wat te verduren krijgen, dus kies een verf die goed bestand is tegen krassen, stoten en vuil.
 • Gemak van gebruik: Het is handig om een verf te kiezen die gemakkelijk aan te brengen is en snel droogt.

Een goede optie is watergedragen verf op waterbasis. Deze verf is veilig, duurzaam en gemakkelijk aan te brengen. Je kunt ook overwegen om een lak te gebruiken voor extra bescherming en glans. Let wel op dat sommige lakken giftig kunnen zijn en niet geschikt zijn voor speelgoed.

Waarom is houten speelgoed beter?

Er zijn een aantal redenen waarom houten speelgoed populair is:

 • Duurzaamheid: Houten speelgoed kan gemakkelijk gerepareerd of gerecycled worden, wat betekent dat het langer meegaat dan speelgoed gemaakt van andere materialen.
 • Natuurlijk materiaal: Hout is een natuurlijk materiaal dat biologisch afbreekbaar is. Dit betekent dat het minder impact heeft op het milieu dan synthetische materialen.
 • Veiligheid: Houten speelgoed bevat geen giftige chemicaliën of weekmakers, wat betekent dat het veilig is voor kinderen om mee te spelen.
 • Aanpasbaarheid: Houten speelgoed kan gemakkelijk geschilderd of beschilderd worden, wat betekent dat het kan worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren van een kind.
 • Esthetiek: Houten speelgoed kan een mooie aanvulling zijn op een kinderkamer en kan ook worden gebruikt als decoratie.

Meer dan 10.000 bouwtekeningen

Alle Bouwtekeningen bekijken en downloaden met het Bouwtekeningen Pakket

Binnen 2 minuten direct toegang tot meer dan 10.000 Bouwtekeningen.

STAP VOOR STAP begeleiding die jouw helpen met je Doe-Het-Zelf project.

HONDERDEN Doe-Het-Zelvers al geholpen met hun project!

Bonus: Levenslang Toegang tot alle bouwtekeningen. Je hoeft dus nooit meer nieuwe bouwtekeningen te kopen.

Al 1.978 Doe-Het-Zelvers hebben het Bouwtekeningen Pakket gedownload

“Ons kind is gelukkig met zijn eigen speelgoed!”

Ik wilde voor mijn kinderen veilig en uniek speelgoed maken. Iets waar ze op latere leeftijd nog echt van kunnen genieten en weer doorgeven aan hun eigen kinderen.

Het speelgoed moest dus stevig zijn, tegen een stootje kunnen en vooral leuk zijn om mee te spelen. Met deze bouwtekeningen heb ik verschillende speeltjes gemaakt en ze zijn er dol op!

Ook papa is er blij mee… Hij heeft gaat zelf nog een buitenbar maken en starten met het maken van een loungebank. Ook leuk!

Herman van Duuren / Breda

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.