Zelf een Konijnenhok maken

zelf konijnenhok maken als je een eigen konijnenhok gaat maken

Wil je zelf een konijnenhok maken? Dan sta je voor een spannend project. Zonder de juiste aanpak kan het echter gebeuren dat het hok wankel is of niet voldoet aan de veiligheidseisen voor je pluizige vrienden.

Dit kan leiden tot konijnenhokken die niet alleen onstabiel staan, maar waarin je konijnen zich mogelijk kunnen bezeren aan scherpe randen of dat simpelweg te krap is.

Je wilt natuurlijk een veilig en stevig eigen konijnenhok creëren, iets dat je zelf in elkaar hebt gezet en waar je elke keer weer trots op kunt zijn als je naar de spelende konijnen kijkt. Daarom zijn we hier om je te helpen.

Met onze handleiding en handige tips kun je vol vertrouwen aan de slag om dat geweldige konijnenhok zelf te maken. Dus, rol je mouwen op, pak je gereedschap, en laten we beginnen aan dit doe-het-zelf avontuur!

Wil je snel aan de slag? In het bouwtekeningen pakket staat de complete handleiding en kun je verschillende konijnenhok bouwtekeningen downloaden. Je kunt zie via onderstaande knop bekijken.

Welke verschillende konijnenhokken zijn er?

Bij het kiezen van een thuis voor je konijnen is er een verrassende variëteit aan konijnenhokken beschikbaar. Afhankelijk van je ruimte, het aantal konijnen, en je persoonlijke voorkeuren, kun je kiezen voor een zelfgemaakt konijnenhok of gaan voor een kant-en-klaar design konijnenhok binnen. Voor de buitenliefhebbers is er ook de optie van een konijnenverblijf buiten, stevig genoeg om de elementen te weerstaan en je konijnen veilig te houden.

Konijnenhok voor binnen

Een konijnenhok voor binnen is ideaal voor jonge konijnen en diegenen die hun konijnen graag dichtbij willen houden. Zulke hokken zijn vaak compacter en kunnen een stijlvolle aanvulling zijn op je interieur. Let op dat het goed geventileerd is en op een plek staat waar je konijnen deel van de familie kunnen zijn.

Konijnenhok maken met roestvrijstalen scharnieren, plaat betonplex en verzinkte nietjes

Konijnenhok voor buiten

Een konijnenhok voor buiten moet stevig zijn en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Deze hokken bieden je konijnen frisse lucht en ruimte om te verkennen. Belangrijk is dat het konijnenhok niet valt of omwaait bij sterke wind, dus stabiliteit is key.

buiten konijnenhok valt watervast multiplex en monteer twee gegalvaniseerde dakbedekking vast

Groot konijnenhok

Als je genoeg ruimte hebt of hoeveel konijnen dan ook wilt accommoderen, dan is een groot konijnenhok de juiste keuze. Deze hokken bieden voldoende ruimte voor je konijnen om te bewegen, te spelen en hun poten te strekken.

groot konijnenhok maken konijn ontsnapt monteer twee gegalvaniseerde twee scharnieren dak maak

Konijnenflat

Voor de echte konijnenliefhebber is er de konijnenflat, perfect voor als je meerdere konijnen hebt. Deze hokken met meerdere verdiepingen geven elk konijn zijn eigen plekje, terwijl ze toch deel uitmaken van een grotere, gemeenschappelijke ruimte.

konijnenflat en een konijnenhok maken tussenschot plaatsen en dakbedekking vast bodemplaat

Stappenplan konijnenhok maken

Je wilt een konijnenhok bouwen dat perfect past bij jouw fluffy vriendjes. Met de gedetailleerde bouwtekening konijnenhok kun je aan de slag om jouw konijnenhok te maken. Zorg dus dat je de juiste formaten en juiste maten hebt voordat je het dak maakt en begin bovenop te werken. Met afmetingen ruim genoeg en ruime openingen, biedt het hok groot genoeg ruimte voor speelsheid en comfort. Schuif de planken stevig in elkaar vast en zorg voor voldoende ruimte – want jouw konijn heeft ruimte nodig om te leven en te groeien.

Stap 1: Plannen en ontwerpen

 • Bepaal de grootte en vorm van het hok. Houd rekening met de beschikbare ruimte en het aantal konijnen dat erin komt.
 • Maak een eenvoudige schets van het hok, inclusief afmetingen.

Stap 2: Voorbereiding

 • Leg al je materialen en gereedschappen klaar.
 • Meet en markeer de planken volgens je schets.
konijnenhok maken eerste en tweede stap

Stap 3: Zagen en schuren

 • Zaag de planken in de juiste maten.
 • Schuur de randen glad om splinters te voorkomen.

Stap 4: Bouwen van het frame

 • Begin met het bouwen van het basis frame voor het hok.
 • Gebruik houtlijm en schroeven om de planken van het frame en bevestig dit aan elkaar. Maak gebruik van een ruime opening.
konijnenhok maken eerste en tweede stap

Stap 5: Gaas bevestigen

 • Span het gaas over de open delen van het frame waar je ventilatie en zicht wilt.
 • Bevestig het gaas met behulp van een nietpistool of kleine spijkers aan het frame.

Stap 6: Deuren maken

 • Maak de deuren van hout en kippengaas. Hiermee heb je in het hok gemakkelijke openingen voor toegang en schoonmaak.
 • Bevestig de scharnieren en sloten aan de deuren van het frame.
konijnenhok maken derde en vierde stap

Stap 7: Dak plaatsen

 • Maak het dak licht hellend, zodat regenwater er gemakkelijk vanaf loopt.
 • Bedek het dak met dakbedekking om het waterdicht te maken.

Stap 8: Afwerking van het konijnenhok

 • Schuur eventuele ruwe plekken glad.
 • Verf of beits het hout om het te beschermen tegen weersinvloeden.
konijnenhok maken zevende en achtste stap

Stap 9: Kies de juiste locatie

 • Plaats het hok op een plek waar het beschermd is tegen direct zonlicht en regen.
 • Het is ook goed om het op een verhoogde plek of op pootjes te plaatsen, zodat het niet direct in contact komt met de grond en beschermd is tegen vocht.

Stap 10: Vergeet de inrichting niet!

 • Voeg stro, hooi of zaagsel toe aan het hok voor comfort.
 • Plaats een voerbak en waterbak in het hok.
 • En dat is het! Nu heb je een zelfgemaakt konijnenhok. Het is belangrijk om het hok regelmatig te controleren en schoon te maken om te zorgen voor een gezonde en veilige omgeving voor je konijnen.

Benodigdheden als je een konijnenhok gaat maken

Om een veilige en duurzame konijnenren te bouwen, begin je met een stevig fundament: de bouwtekening. Deze zal fungeren als je routekaart voor het gehele project.

Bouwtekening konijnenhok

Een essentiële eerste stap is het verkrijgen van een gedetailleerde bouwtekening konijnenhok. Deze tekeningen zullen je helpen de juiste afmetingen en structuren te bepalen. Ze bieden een overzicht van alle noodzakelijke onderdelen en de manier waarop deze samenkomen om jouw konijnen een veilig thuis te bieden.

koijnenhok bouwtekening
koijnenflat bouwtekening
koijnenhok bouwtekening type a
koijnenhok bouwtekening type b
koijnenhok bouwtekening type c
koijnenhok bouwtekening type d
koijnenhok bouwtekening type e
koijnenhok bouwtekening type f
koijnenhok bouwtekening type g

Gereedschap

Voor de constructie heb je verschillende gereedschappen nodig. Boor vervolgens gaten voor de schroef, en zaag vervolgens het hout op maat met een hand zaag of een decoupeer zaag voor preciezere sneden. Een goede schroef en een boor zijn onmisbaar voor de montage, en zorg ervoor dat je ook een betrouwbare zaag in je gereedschapskist hebt.

Materiaal

 • Houten planken of platen (bijvoorbeeld vuren, grenen of multiplex)
 • Gaas of draadnet voor de kooi en deuren
 • Houtlijm
 • Scharnieren en sloten voor de deur
 • Weerbestendige verf of beits (optioneel, maar aanbevolen)
 • Dakbedekking (bijvoorbeeld dakleer of golfplaten)

Kies voor materialen die lang meegaan en veilig zijn voor je konijnen. Begin met een stevige bodemplaat die als basis van de konijnenren zal dienen. Roestvrijstalen scharnieren en verzinkte nietjes voorkomen roest en zorgen voor een solide constructie. Een bodemplaat betonplex kan dienen als een waterbestendige vloer, terwijl watervast multiplex ideaal is voor de buitenwanden.

Zorg voor een goede ventilatie door kippengaas of gaas te gebruiken voor de zijpanelen, bevestig dit aan een sterk frame. De dakbedekking beschermt tegen weersinvloeden, en een plaat van helder materiaal kan zorgen voor natuurlijke verlichting. Voor de deuren bevestig je scharnieren voor een gemakkelijke toegang.

En tot slot, vergeet niet om verticale latjes aan te brengen om de ren extra steun te geven, terwijl je de planken en latjes vastzet met krammen of een schroef om te voorkomen dat je konijnen zich bezeren aan scherpe randen. Elk stuk hout dat je gebruikt, van de houten plaat of bodemplaat tot aan de achterpoten, moet goed geschuurd en vrij van splinters zijn.

Veelgestelde vragen over een konijnenhok maken

Voordat je konijnenhok staat moet je weten waar bijvoorbeeld de multiplex platen, tussenschot plaatsen en de onderkant plaat geplaatst wordt om een geweldig konijnenhok te maken.

Hoe groot moet een konijnenhok zijn?

De afmetingen van een konijnenhok zijn belangrijk. Een hok moet groot genoeg zijn zodat het konijn kan staan, liggen, en zich vrij kan bewegen. Voor twee kleine konijnen moet het hok minimaal 1 meter breed zijn.

Hoe vaak konijnenhok verschonen?

Het is aan te raden om het hok van je konijn minimaal één keer per week helemaal schoon te maken. Dit houdt het konijn gezond en voorkomt geurtjes.

Hoe duur is een konijnenhok?

De prijs van hokken varieert, afhankelijk van grootte, materiaal en design. Je kunt al een simpel hok vinden vanaf ongeveer €50,-, maar prijzen kunnen oplopen.

Waar moet een konijnenhok buiten geplaatst worden?

Bevestig een konijnenhok buiten op de warme zijde, beschut tegen wind en direct zonlicht. Zorg voor een droge, schaduwrijke plek in de zomer.

Wat zijn de ideale afmetingen voor een konijnenhok?

De afmetingen voor een ideaal konijnenhok hangen af van het aantal konijnen en hun ras. Zorg altijd dat het hok anderhalf keer de lengte van het uitgestrekte konijn is.

Welk soort hout is het meest geschikt voor een konijnenhok?

Gebruik hardhouten planken voor een duurzaam konijnenhok, aangezien deze minder snel door konijnen worden aangeknaagd.

Hoe zorg ik ervoor dat het hok veilig is voor mijn konijn(en)?

Om te voorkomen dat je konijn ontsnapt, zorg er dan voor dat alle sluitingen stevig zijn en dat er geen uitstekende spijkers of schroeven zijn.

Hoe kan ik het konijnenhok beschermen tegen roofdieren?

Versterk het hok met stevig kippengaas en zorg ervoor dat het hok een stevige bodemplaat heeft om roofdieren te weren.

Kan ik een konijnenhok op pootjes zetten? Wat zijn daarvan de voordelen?

Ja, een hok op pootjes houdt het verder van de grond, wat beschermt tegen vocht en roofdieren. Het maakt ook het schoonmaken makkelijker.

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.