Tuin opknappen? Dit kan je zelf doen!

Is jouw tuin een groot oerwoud, groeien tussen alle stenen onkruid en valt de schutting bijna om? Met andere woorden: is het tijd dat jouw tuin eens flink onder handen wordt genomen? Veel mensen denken dat het opknappen van een tuin veel geld kost, maar niets is minder waar. Je kunt namelijk al heel veel dingen zelf doen. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden.

1. Tuinontwerp maken

Je kunt een hovenier inschakelen om een tuinontwerp te laten maken. Een hovenier heeft er immers veel verstand van en weet precies welke planten op welke plek moeten komen te staan. Maar je kunt deze taak ook zelf op je nemen. Hiermee bespaar je de hovenier tijd en dat kost jou weer minder geld. Doe inspiratie op door woonmagazines in huis te halen, scroll op internet of bezoek eventueel een showtuin. Op deze manier weet je precies wat je wel en niet wil en kun je gaan beginnen met het ontwerpen van jouw tuin. 

2. Tuin leeghalen

Een andere klus die je niet per se aan de hovenier hoeft over te laten, is het leeghalen van de tuin. Het leeghalen van de tuin is misschien een klus waar je veel kracht en puf voor nodig hebt, maar wanneer deze klus eenmaal is geklaard kun je hier achteraf een boel geld mee besparen. Haal bijvoorbeeld de oude tegels eruit, gooi dode planten weg en zet accessoires en andere tuinmeubels alvast in de schuur. Desnoods kun je ook alvast de vervallen schutting eruit halen.

3. Onderhoud

Een hovenier wil na de klus graag bij je terugkomen om het nodige onderhoud te verrichten in jouw tuin. Dat is fijn, maar om geld te besparen kun je dit ook zelf doen. Het onderhouden van een tuin hoeft niet per se moeilijk te zijn: verwijder groene aanslag op de tegels, snoei de planten als dat nodig is, schoffel de border en haal onkruid weg. Laat het vooral niet te lang liggen, want voor je het weet stapelt het werk zich alleen maar meer op. Zeg maar hallo tegen groene vingers!

Voor deze klussen kun je beter wél een hovenier inschakelen

Sommige klussen kun je beter wel aan een hovenier overlaten. Denk bijvoorbeeld aan een overkapping laten plaatsen: een hovenier doet dit regelmatig en weet precies hoe dit op een goede en veilige manier gebeurt. Hetzelfde geldt voor een houten schutting laten plaatsen. Een hovenier weet exact hoe je een schutting waterpas zet zonder dat dit al te veel tijd kost. Dankzij het vakwerk van een hovenier kun jij vervolgens genieten van een droomtuin!

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.