Alles wat u moet weten over een spanband en welke soorten zijn er

Spanband

Een spanband is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om lading op een vrachtwagen of aanhangwagen vast te zetten. Er zijn verschillende soorten, die elk hun eigen doel en functie hebben. In deze blogpost verkennen we de verschillende soorten spanbanden en hun gebruik, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk type band het beste bij uw behoeften past.

Welke soorten Spanbanden zijn er?

Ratelsjorbanden

Ratelsjorbanden, ook wel nokkensjorbanden genoemd, zijn het meest voorkomende type spanband. Ze bestaan uit een spanner die voorzien is van een ratelmechanisme. De band wordt door de ratel gehaald en strak getrokken. Het voordeel van ratelsjorbanden is dat ze kunnen worden ingesteld om de gewenste spanning te bereiken.

Met spanschroeven

Spanbanden met spanschroeven, ook wel fleskrikken genoemd, bestaan uit een stuk riem met aan elk uiteinde een koppelstuk. Het ene uiteinde van de banden wordt aan de lading bevestigd en het andere uiteinde wordt door het beslag gehaald. De spanners worden dan strak getrokken en vastgezet met een pin of klem. Spansluitingen zijn niet zo verstelbaar als ratelsluitingen, maar ze zijn gemakkelijker te gebruiken.

Riemsluitingen

Riemsluitingen zijn spanbanden die gemaakt van een riem die voorzien is van een gesp. De riem wordt door de gesp gehaald en strak getrokken. Gordelspanners zijn vergelijkbaar met ratelspanners in die zin dat ze kunnen worden ingesteld om de gewenste spanning te bereiken. Riemsluitingen zijn echter niet zo veilig als ratelsluitingen, omdat de riem door de gesp kan glijden als deze niet goed gespannen is.

Kettingspanners

Kettingspanners bestaan uit een ketting met haken aan elk uiteinde. Het ene uiteinde van de ketting wordt aan de lading bevestigd en het andere uiteinde wordt door de haak gehaald. De ketting wordt vervolgens strakgetrokken en vastgezet met een pin of klem. Kettingsjorbanden zijn veiliger dan spanners omdat ze niet kunnen wegglijden of uitrekken. Ze zijn echter moeilijker te gebruiken dan spanbanden, omdat het meer tijd en moeite kost om ze goed vast te maken.

Koop de Beste Spanband

Spanbanden zijn een essentieel hulpmiddel voor iedereen die lading op een vrachtwagen of aanhangwagen moet vastzetten. Er zijn verschillende soorten, elk met zijn eigen voor- en nadelen. In deze blogpost hebben we de verschillende soorten banden onderzocht, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk type spanband het beste is voor uw behoeften.

Andere draagbare tools:

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.