Duimstokken, wat moet u weten en welke soorten zijn er?

duimstok

Als je een klusser bent, dan weet je waarschijnlijk al alles over duimstokken. Voor degenen onder ons die dat niet weten: ze kunnen worden gebruikt voor het nauwkeurig en snel meten en markeren van afstanden. Ze zijn er in verschillende maten, materialen en stijlen. Maar welke soorten zijn er? Wat zijn de beste? En hoe gebruik je ze? Laten we in de wereld van de duimstokken duiken en het uitzoeken!

Soorten duimstokken

Duimstokken kunnen over het algemeen in twee categorieën worden verdeeld: traditionele houten duimstokken met metalen gewrichten, of moderne plastic duimstokken met flexibele gewrichten. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen. Houten gaan langer mee door de stevigheid van het hout, maar ze zijn ook zwaarder en duurder dan plastic. Plastic exemplaren zijn lichter en goedkoper, maar ze kunnen minder goed tegen slijtage. Uiteindelijk is het aan u welk type u verkiest!

Beste duimstokken

Bij het zoeken naar de beste duimstok voor jouw behoeften zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste, kijk naar de lengte; de meeste variëren van 2 voet tot 24 voet in lengte. Sommige hebben extra markeringen of zelfs een waterpas ingebouwd!

Als laatste, bedenk welk materiaal het beste bij u past; als duurzaamheid belangrijk is, kies dan voor een houten duimstok en als draagbaarheid belangrijk is, kies dan voor een duimstok van kunststof.

Hoe een zo’n liniaal te gebruiken

Het gebruik van een duimstok is vrij eenvoudig – open hem door aan beide uiteinden te trekken totdat hij vastklikt, en plaats hem dan waar nodig op uw project (of markeer hem tegen een ander voorwerp). Om een object of afstand te meten gebruikt u metrische of Engelse maten, afhankelijk van wat uw project vereist (controleer de markeringen op elke arm!). Vouw voor gebruik beide armen samen langs het gewricht tot ze weer stevig in elkaar klikken – zo worden uw vingers niet geplet en blijft uw liniaal schoon! Berg de liniaal na gebruik veilig op in de koffer, zodat hij niet beschadigd raakt als u hem niet gebruikt.

Koop de beste duimstok

Vouwlinialen zijn uiterst nuttige hulpmiddelen, of je nu een professional bent of gewoon van doe-het-zelf projecten rond het huis houdt. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus neem de tijd om er een te kiezen die het beste bij je past – of het nu gaat om de lengte of de functies! Maak uzelf vertrouwd met de werking ervan, zodat u indien nodig precies weet hoe u elke keer weer nauwkeurige resultaten krijgt! De volgende keer dat iemand vraagt waarom je een duimstok gebruikt – nu weet je precies waarom! Veel meetplezier iedereen!

Ander meetgereedschap:

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.