Alles over een rolmaat – welke soorten en hoe werkt het.

Rolmaat

Een rolmaat is een gereedschap dat iedereen in zijn gereedschapskist zou moeten hebben. Het is essentieel voor elke klusjesman of -vrouw. Zelfs als u niet bijzonder handig bent, is het altijd handig om een rolmaat bij de hand te hebben voor het opmeten van meubels, gordijnen of andere voorwerpen in uw huis. Rolbandmaten zijn er in alle soorten en maten, maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijk doel: u helpen iets op te meten! In deze blogpost verkennen we alles wat met rolmaat te maken heeft. Van verschillende soorten rolbandmaten tot het gebruik ervan, we geven u alles wat u moet weten over dit essentiële gereedschap.

Soorten rolbandmaten

Er zijn veel verschillende soorten rolbandmaten op de markt. Het meest voorkomende type is het stalen meetlint. Dit type rolmaat is duurzaam en meestal nauwkeurig tot op 1/16 van een inch. Andere zijn van glasvezel of magnetisch.

Stalen rolbandmaten

Stalen rolbandmaten zijn sterk genoeg om te kunnen vallen en zullen minder snel knikken dan andere soorten rolbandmaten. Deze kunnen echter zwaar zijn en moeilijk te manoeuvreren in kleine ruimtes.

Glasvezel

Een andere optie is een meetlint van glasvezel. Meetlinten van glasvezel zijn net zo duurzaam als staal, maar lichter en flexibeler. Dit maakt ze ideaal voor het meten van gebogen of onregelmatige oppervlakken.

Magnetisch meetlint

Tot slot is er het magnetische meetlint. Magnetische rolbandmaten zijn perfect voor het meten van metalen voorwerpen of het werken bij weinig licht, omdat het gemagnetiseerde uiteinde voorkomt dat de gebruiker zijn plaats verliest.

Hoe werkt een rolmaat?

Een rolmaat werkt door middel van een veerbelast metalen blad om de meetbanden in de behuizing uit en in te trekken. De behuizing is aan één kant voorzien van een haak waarmee de gebruiker het begin van de meting kan vasthouden terwijl deze is uitgeschoven. Als de gebruiker het blad uitschuift, wordt de veer binnenin afgewikkeld en kan het blad worden uitgeschoven.

Eenmaal uitgestrekt kan de gebruiker het uiteinde van het blad aan een voorwerp vasthaken om een meting te verrichten. De meting wordt vervolgens afgelezen op de behuizing, waar zowel Engelse als metrische eenheden zijn afgedrukt.

Verschil rolmaat en meetlint

Een rolmaat is een meetinstrument bestaande uit een strook papier of doek met lineaire maataanduidingen, gebruikt voor het meten van lengte of afstand. Een meetlint daarentegen is een flexibele liniaal die wordt gebruikt om afstand, omtrek of oppervlakte te meten.

Hoewel beide nuttig zijn om te meten, hebben ze verschillende toepassingen. Rolbandmaten zijn beter voor het meten van rechte lijnen, terwijl meetlinten veelzijdiger zijn en gebruikt kunnen worden voor het meten van gebogen of onregelmatige oppervlakken.

Bovendien zijn rolbandmaten doorgaans minder nauwkeurig dan meetlinten. Om deze redenen is het belangrijk om het juiste gereedschap voor de betreffende taak te kiezen.

De beste rolmaten

Je weet wat ze zeggen. Twee keer meten, één keer knippen. Daarom is een goed rolmaat essentieel voor elke klusjesman of -vrouw. Maar met zo veel opties op de markt, kan het moeilijk zijn om te kiezen welke geschikt is voor jou. Geen angst, we zijn hier om te helpen! In deze blogpost geven we je een overzicht van de beste rolbandmaten.

Stanley Max Meetlint

Dit meetlint is perfect voor iedereen die op zoek is naar duurzaamheid en nauwkeurigheid. Het blad is gemaakt van Mylar polyester film waardoor het tot 10 keer beter bestand is tegen schuren dan traditionele stalen bladen. Het heeft ook grote, gemakkelijk te lezen markeringen en een ergonomisch ontwerp dat comfortabel in de hand ligt.

Komelon SL2825IMD Speed Mark Magnum

Als u op zoek bent naar een meetlint dat zowel duurzaam als gemakkelijk te gebruiken is, kijk dan niet verder dan de Komelon SL2825IMD Speed Mark Magnum. Het beschikt over een versterkt blad dat bestand is tegen zowel slijtage en scheuren, evenals gemakkelijk te lezen markeringen die het meten een eitje maken. Plus, het compacte formaat maakt het gemakkelijk op te bergen in uw gereedschapskist of gereedschapsriem.

Milwaukee 48-22-5106

Dit meetlint van Milwaukee is perfect voor iedereen die nauwkeurigheid en gemak wil. Het heeft een automatisch vergrendelingsmechanisme dat het blad uitgetrokken houdt totdat u het loslaat, en een geïntegreerde riemhaak die het gemakkelijk binnen handbereik houdt terwijl u werkt. En dankzij de markeringen met hoog contrast is meten een fluitje van een cent – zelfs bij weinig licht.

eTape16 ET16.75-DB digitaal meetlint

Dit digitale meetlint van eTape16 is perfect voor iedereen die een gebruiksvriendelijk meetapparaat wil dat nauwkeurig en veelzijdig is. Het digitale display geeft u nauwkeurige metingen tot op 1/16e van een inch, terwijl de geheugenfunctie u in staat stelt eerdere metingen op te roepen met een druk op de knop. Bovendien past hij dankzij zijn compacte formaat gemakkelijk in uw zak of gereedschapsriem.

Lufkin Black Widow BWHR125B 4EZ Read Rigid Fiberglass Measuring Tape

Deze meetband van Lufkin is perfect voor iedereen die duurzaamheid en gebruiksgemak wenst. De glasvezelconstructie maakt hem bestand tegen breken, terwijl de gegroefde behuizing zorgt voor een gemakkelijke grip en hantering – zelfs als hij nat is. Plus, zijn vier voet stand out geeft u veel ruimte om te werken, terwijl de grote markeringen maken het nemen van metingen een eitje.”

“Stanley 33 425 Powerlock” 25 Voet bij 1 Inch Meetband met Vingerslo

Deze meetband van Stanley is perfect voor iedereen die een betrouwbaar apparaat wil dat gemakkelijk te gebruiken is.” Het powerlock ontwerp voorkomt dat het blad per ongeluk loskomt tijdens het gebruik, terwijl de vingervergrendeling het blad veilig uitgetrokken houdt totdat u het loslaat.” Plus, maken zijn hoge contrastmarkeringen het nemen van metingen een briesje – zelfs in lage lichtvoorwaarden.”

Koop de beste rolmaat

Of u nu een beginnende of doorgewinterde klusjesman of -vrouw bent, een kwaliteitsrolmaat is een onmisbaar gereedschap voor elke gereedschapskist. Met zoveel verschillende soorten rolbandmaten op de markt, kan het moeilijk zijn om te weten welke u moet kiezen voor uw behoeften. In deze blogpost hebben we alles over rolmaat onderzocht, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen bij de aanschaf van uw volgende rolmaat!

Ander meetgereedschap:

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.