Wat is een waterpas? En welke soorten zijn er?

De drie soorten waterpas voor de klusser of doe-het-zelver. Kies de juiste waterpas

Een waterpas, ook wel bellenwaterpas genoemd, is een instrument dat ontworpen is om aan te geven of een oppervlak horizontaal of verticaal (loodrecht) is. Vroege exemplaren hadden zeer licht gebogen glazen buizen met onvolmaakte cilindrische boringen. De binnenste buis was gevuld met een heldere vloeistof, meestal een mengsel van kwik en alcohol

Soorten waterpassen

Er zijn drie hoofdtypen waterpassen: pistoolgreepniveaus, doosbalkniveaus en torpedo-niveaus

Pistoolgrepen

Pistoolgrepen hebben een rechthoekige vorm met aan weerszijden uitstekende handvatten en hebben meestal één of twee libellen

Doosbalkniveau waterpssasen

Box beam levels hebben rechthoekige dozen die gelijkmatig over de lengte van de waterpassen zijn geplaatst, wat een betere ondersteuning en duurzaamheid biedt dan andere typen waterpassen. Box beam levels kunnen één, twee of drie libellen hebben.

Torpedoniveau

Torpedoniveaus zijn vergelijkbaar met doosbalkniveaus, maar hebben de vorm van een torpedo en hebben slechts één of twee libellen. Ze zijn klein en gemakkelijk mee te nemen, maar niet zo duurzaam als andere soorten waterpasjes

Digitaal of analoog?

Naast de soorten waterpassen die hierboven beschreven zijn, zijn er eigenlijk nog twee basissoorten; digitaal en analoog.

Digitale waterpas zijn de nieuwere versie van het apparaat en maken gebruik van elektronische sensors om nauwkeurige metingen te kunnen uitvoeren.

Analoge waterpas daarentegen, maken gebruik van glasvezels of nagelgroei om dezelfde resultaten te bereiken. Dus als je vraagt wat de beste is, hangt het eigenlijk af van wat je precies nodig hebt.

Als je op zoek bent naar iets wat gemakkelijk te gebruiken is en snelle metingen kan uitvoeren, dan is een digitale waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Maar als je iets nodig hebt dat meer precisie biedt, dan is een analoge misschien beter geschikt voor je behoeften.

Koop de beste Waterpas

Een handig hulpmiddel dat elke huiseigenaar in zijn gereedschapskist zou moeten hebben. Door simpelweg door de waterpas te kijken, kunt u zien of een oppervlak horizontaal of verticaal is of niet. U kunt het gebruiken om foto’s op te hangen, planken op te hangen, of een aantal andere taken in huis uit te voeren. Er zijn drie hoofdtypen: pistoolgreepniveaus, kokerbalkniveaus en torpedo-niveaus. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus kies uit deze waterpassen die het beste bij uw behoeften past.

Ander meetgereedschap:

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.