Alles wat u moet weten over klopboormachines, welke soorten zijn er

klopboormachine

Je hebt ze gezien op TV en in films, en misschien heb je er zelfs een in je eigen gereedschapskist. Maar wat is een klopboormachine precies en hoe gebruik je ze? In deze blogpost beantwoorden we al uw vragen over klopboormachines. Lees verder voor meer informatie!

Soorten klopboormachines

Er zijn twee hoofdtypen klopboormachines: handmatige en draadloze. Handmatige klopboormachines zijn het eenvoudigste type; ze worden met de hand bediend, zonder dat er elektriciteit of batterijen nodig zijn. Draadloze klopboormachines zijn complexer; ze gebruiken een batterij om de boor aan te drijven, waardoor ze veelzijdiger zijn, maar ook duurder

Hoe klopboormachines werken

Klopboormachines werken door middel van een roterende massa in de boor om een “hamerende” actie te creëren. Deze actie wordt gebruikt om gaten te maken in materialen als hout, metaal en beton. De boor creëert deze actie door een zwaar intern gewicht rond een centrale as te laten draaien. Wanneer het gewicht de buitenste behuizing van de boor raakt, ontstaat een kracht die de boor in het materiaal drijft
toepassingen voor een klopboormachine.

Slagboren worden meestal gebruikt voor het boren van gaten in harde materialen zoals beton en metaal. Ze kunnen echter ook worden gebruikt voor het vast- en losdraaien van schroeven en bouten, waardoor ze een veelzijdig gereedschap zijn voor elke klusjesman of -vrouw.

Hoe een klopboormachine te gebruiken

Het gebruik van een klopboormachine is relatief eenvoudig; volg gewoon deze stappen:

 1. Kies het juiste type boor voor uw materiaal
 2. Kies de juiste maat boor voor uw behoeften
 3. Steek de boor in de boorhouder van de boormachine (als u een accuboormachine gebruikt, zorg er dan voor dat de batterij volledig is opgeladen).
 4. Draai de boorhouder vast zodat de boor goed vastzit.
 5. Als u een handboormachine gebruikt, plaatst u de punt van de boor op het oppervlak van het materiaal en begint u te boren door de hendel met de klok mee te draaien.
 6. Bij gebruik van een accuklopboormachine plaatst u de punt van de boor op het oppervlak van het materiaal en begint u te boren door de trekker geleidelijk in te knijpen tot de gewenste snelheid is bereikt; druk vervolgens de handgreep in om te beginnen met boren in het materiaal
 7. Blijf boren tot de gewenste diepte of breedte (voor brede gaten) bereikt is.
 8. Laat de trekker los en laat de boor omlaag draaien voordat u hem uit het materiaal haalt.”
 9. Indien u een handboormachine gebruikt, draai de boorhouder los door hem linksom te draaien tot hij de boor loslaat.”
 10. Als u een accuboormachine gebruikt, verwijdert u de batterijen en plaatst u ze opnieuw in de lader”.
 11. Als u een handmatige slagboormachine gebruikt, plaatst u de hmer na gebruik terug in de behuizing voor een meer permanente opslagmogelijkheid.
 12. Als u een accu-boormachine gebruikt, veeg deze na gebruik af met een zachte doek om eventuele ophoping van stof of vuil te verwijderen.
 13. Stop al uw bits terug in hun doos wanneer u ze opnieuw gebruikt, zodat ze in goede staat blijven voor toekomstige projecten.”

Wat is het verschil tussen een klopboormachine en een boorhamer?

Boormachines zijn een van de meest veelzijdige en meest gebruikte gereedschappen in een arsenaal voor woningverbetering. Maar met alle verschillende soorten en maten boormachines die verkrijgbaar zijn, kan het moeilijk zijn om te weten welke boormachine geschikt is voor de klus. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een klopboormachine en een boorhamer?

Klopboormachine

Een klopboormachine is een boormachine die gaten maakt in beton of ander metselwerk. Deze boren zijn doorgaans kleiner en lichter dan boorhamers, waardoor ze gemakkelijker te hanteren en veelzijdiger zijn. Bovendien hebben klopboormachines meestal een hogere snelheid, waardoor ze ideaal zijn voor het boren van kleine gaten.

Boorhamer

Boorhamers daarentegen zijn ontworpen voor grotere projecten. Dit krachtige gereedschap gebruikt een beitelbeweging om door dik beton of metselwerk heen te breken. Boorhamers zijn meestal zwaarder en moeilijker te bedienen dan klopboormachines, maar ze kunnen zelfs de moeilijkste oppervlakken snel bewerken.

Bij het kiezen van een boormachine voor uw volgende project moet u rekening houden met het soort materiaal waarmee u werkt en de grootte van het gat dat u moet maken. Met het juiste gereedschap in de hand ligt elk project binnen handbereik.

Koop de beste klopboormachine!

Nu weet u alles over impactboren! Bij het kiezen van een klopboormachine voor uw volgende project moet u rekening houden met het soort materiaal waarmee u werkt en de grootte van het gat dat u moet maken. Met het juiste gereedschap in de hand ligt elk project binnen handbereik.

Andere Elektrisch gereedschap:

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.