Polijstmachine, welke zijn er en hoe werkt het?

polijstmachine

Een polijstmachine is een gereedschap dat een schurend materiaal gebruikt om defecten, krassen en swirl sporen van de lak van een voertuig te verwijderen. Het schuurmateriaal is meestal bevestigd aan een roterende schijf of pad die tegen het oppervlak van de lak wordt gehouden terwijl de machine wordt ingeschakeld.

Polijstmachines zijn er in vele soorten en maten, maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijk doel: de lak van bijvoorbeeld uw auto er zo goed als nieuw laten uitzien! In deze blogpost bekijken we de verschillende soorten die op de markt en hun voor- en nadelen. We geven je ook enkele tips over hoe je zo’n schuurmachine moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Soorten polijstmachines

Er zijn drie hoofdtypen polijstmachines: dual action (DA), rotary en random orbital (RO). Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw behoeften

Polijstmachines met dubbele actie

Dual action polijstmachines zijn het meest populaire type onder autoliefhebbers. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen met één hand worden bediend, waardoor ze ideaal zijn voor beginners. Dual action schuurmachines hebben ook een ingebouwde veiligheidsfunctie die schade aan de lak voorkomt als de pads te hard tegen het oppervlak worden gedrukt

Het belangrijkste nadeel van polijstmachines met dubbele actie is dat ze niet zo effectief zijn in het verwijderen van defecten als roterende of excentrische polijstmachines. Ze veroorzaken ook eerder hologrammen (of “buffersporen”) bij verkeerd gebruik

Roterende of Rotary

Roterende polijstmachines zijn ontworpen voor professioneel gebruik en mogen alleen gebruikt worden door een ervaren detailer. Ze zijn veel krachtiger dan die met dubbele actie of random orbitale polijstmachines en kunnen defecten zeer snel verwijderen. Ze zijn echter ook veel moeilijker te controleren en kunnen bij verkeerd gebruik gemakkelijk de lak beschadigen

Excentrische of random orbital

Een excentrische polijstmachine is een middenweg tussen de met dubbele actie en roterende. Ze zijn krachtiger dan polijstmachines met dubbele actie, maar niet zo moeilijk te controleren als roterende. Dit maakt ze ideaal voor ervaren detailers die professionele resultaten willen bereiken zonder de lak te beschadigen

Hoe een polijstmachine te gebruiken?

Nu u de verschillende soorten polijstmachines kent, laten we eens kijken hoe u ze gebruikt. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen:

  • Werk in kleine secties (niet groter dan 2′ x 2′) om geen plekken te missen.
  • Start met een lagere snelheidsinstelling en verhoog de snelheid geleidelijk tot je een comfortabele instelling hebt gevonden die gebreken verwijdert zonder de lak te beschadigen.
  • Gebruik korte slagen (niet langer dan 6″) om te voorkomen dat u te veel druk uitoefent op de pad of hologrammen creëert. Veeg overtollig polijstmiddel van de lak voordat u naar de volgende sectie gaat.

Koop de beste polijstmachine

Als je op zoek bent naar een gemakkelijke manier om de lak van je auto te herstellen, dan heb je een polijstmachine nodig! Door uw auto te polijsten verwijdert u defecten, krassen en swirl sporen, zodat uw lak er glanzend en nieuw uitziet. Maar met zoveel verschillende soorten polijstmachines op de markt kan het lastig zijn om te weten welke voor u geschikt is.

In deze blogpost bekijken we de verschillende soorten polijstmachines en hun voor- en nadelen. We hebben u ook enkele tips gegeven over hoe u een polijstmachine moet gebruiken, zodat u geweldige resultaten krijgt zonder de lak van uw auto te beschadigen. Dus waar wacht u nog op? Ga naar buiten en begin met polijsten!

Andere Elektrisch gereedschap:

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.