Zelf een Zaagbok Maken Stappenplan

zelf zaagbok maken van hout met bouwtekeningen uit het bouwtekeningen pakket

Overweeg je om zelf een zaagbok te maken maar weet je niet precies waar te beginnen? We snappen dat het overweldigend kan voelen. Zonder de juiste instructies kun je onnodige risico’s lopen, wat kan leiden tot verwondingen of een zaagbok die niet voldoet aan je verwachtingen. Stel je voor: na een dag hard werken, wil je gewoon met je eigen gehakte stukken hout voor het haardvuur zitten en genieten van de warmte.

Goed nieuws! Met deze handleiding en stappenplan helpen we je op weg. Je kunt direct aan de slag en zult binnen de kortste keren genieten van je zelfgemaakte zaagbok en het hout dat je erop hakt. Voordat je aan de slag gaat wil je wellicht nog even de checklist van benodigde materialen checken.

Hoe maak ik een zaagbok? Volg dit stappenplan!

Een zaagbok maken lijkt misschien een uitdaging, maar met het juiste stappenplan is het een fluitje van een cent. Of je nu rechte takken wilt zagen of te maken hebt met taai hout, een degelijke zaagbok is de sleutel. Het helpt je niet alleen efficiënter te zagen, maar zorgt ook voor een veiligere werkplek. In dit stappenplan leiden we je stap voor stap door het proces, zodat je binnen no-time je hout naar wens kunt zagen. Bereid je voor op een soepele klus!

begin met planken zagen voor de zaagbok en maak de staanders op de grond

Stap 1: Maak de staanders van onderdeel A

 • Zagen: Pak twee stukken hout (item 1 en 2). Zaag deze beide op de gewenste maat.
 • Boren: In één (of beide, afhankelijk van de instructies) van deze stukken, boor je een gat met een diameter vanbh.
 • Bevestigen: Schroef vervolgens item 1 en 2 aan elkaar.
Maak nu de tweede staander volgens de bouwtekening en maak de uiteinden langer dan de poten

Stap 2: Maak de staanders van onderdeel B

 • Zagen: Neem opnieuw twee stukken hout (item 1 en 2) en zaag deze op de juiste maat.
 • Boren: Boor een gat met een diameter van 13mm in één (of beide, zoals in stap 1) van de stukken.
 • Bevestigen: Schroef item 1 en 2 aan elkaar, net zoals je deed in stap 1.
maak de zaagbok stabiel met de schroeven en planken die je gebruikt hebt voor het snijden op je werkbank

Laatste stap 3: De Zaagbok samenvoegen

Nu ga je onderdeel A en B aan elkaar bevestigen. Dit doe je met behulp van een slotbout die een maat heeft van M12x120mm. Gebruik ook een sluitring en een vleugelmoer om de delen stevig aan elkaar te bevestigen.

Zorg ervoor dat je alle stappen zorgvuldig volgt en dat je veilig werkt, vooral tijdens het zagen en boren. Gebruik indien mogelijk beschermende kleding en veiligheidsbril. Veel succes met het bouwen van je zaagbok!

Checklist benodigdheden houtzaagbok maken

Met deze checklist kun je direct beginnen met brandhout zagen op jouw zelfgemaakte zaagbok. Je weet zeker dat de houtzaakbok stevig genoeg is om met een kettingzaag verschillende takken en stammen van een boom te zagen naar houtblokken die gebruikt kunnen worden in de open haard.

Zaagbok Bouwtekening downloaden

zaagbok bouwtekeningen downloaden pdf

Een gedetailleerde bouwtekening is onmisbaar. Het helpt je de juiste stappen te visualiseren en garandeert een goed gemaakt eindproduct. Overweeg het bouwtekeningen pakket aan te schaffen. Dit pakket bevat verschillende bouwtekeningen, zodat je voor diverse klussen de juiste instructies hebt. Met de juiste bouwtekening in handen wordt het maken van een zaagbok een gestroomlijnd proces.

Gereedschap

Bij het maken van een zaagbok is het essentieel om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Begin met basisgereedschappen zoals een zaag en boor. Als je door dikker hout of stam moet zagen, kan elektrisch gereedschap zoals een kettingzaag een goede keuze zijn. Zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt wanneer je met zulke tools werkt. Vergeet niet, als je in de lengte zaagt, goed te meten om consistentie in je werk te garanderen.

Materialen

Een stabiele zaagbok kun je niet maken zonder de juiste materialen. Planken vormen de basis, terwijl schroeven zorgen voor stevigheid. Afhankelijk van wat je precies wilt zagen, zoals brandhout of takken, varieert de keuze van het hout. Kies voor hout dat zowel stevig als duurzaam is, zodat je zaagbok de test van tijd doorstaat.

 • 6x planken geïmpregneerd hout
 • 4x geïmpregneerde latten voor het frame
 • 3x slotbouten M12x120
 • Sluitringen en vleugelmoeren

Wat is de beste zaagbok?

Twijfel je nu nog steeds en wil je liever een zaagbok kopen? Hieronder hebben we de beste zaagboks voor je geselecteerd die je direct kunt kopen via Bol.com. Vaak heb je ze al de volgende dag in huis en kun je direct beginnen met hout zagen.

zaagbok kopen

#1 Zaagbok met kettingzaaghouder

De ideale partner voor al je zaagwerkzaamheden! Geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen en alle standaard kettingzagen. Ruimtebesparend, inklapbaar en makkelijk te monteren. Gemaakt van stevig staal met een max. belasting van 150KG. Veiligheid gegarandeerd dankzij de kettingbeschermer. Inclusief accessoires en duidelijke instructie. Kleur: stralend rood. Neem voor vragen contact op. Bestel nu voor comfortabel en veilig zagen!

houtzaagbok kopen

#2 Einhell Kettingzaagbok

De Einhell kettingzaagbok garandeert maximale veiligheid bij het hanteren van kettingzagen. Uitgerust met extra dwarsbalken voor een onwrikbare stand en tanden die draaien van hout voorkomen. Met een draagkracht tot 150 kg, is hij geschikt voor houtblokken tot 30 cm diameter.

Voordelen:

 • Duurzame, gecoate hoekprofielen.
 • 3 verstelbare werkhoogtes (680 mm / 640 mm / 600 mm) voor ergonomisch werken.
 • Inklapbaar design voor efficiënte opslag.
zaaghoutbok kopen

#3 Tectake – Zaagbokhouder voor kettingzaag

Met onze robuuste zaagbok verwerk je snel en veilig grote hoeveelheden hout. Dankzij het stabiele stalen frame en de beugel voor het vastzetten van hout, werk je handiger dan ooit!

Belangrijkste Kenmerken:

 • Zwart gelakt stalen frame voor duurzaamheid.
 • Makkelijk te vervoeren en monteren.
 • Stelknop met kunststof bescherming voor extra stabiliteit.
 • Verstelbare poten perfect voor oneffen terreinen zoals in het bos.

Veelgestelde vragen over een zaagbok maken

Het kan zijn dat je nog meer vragen hebt bij het maken van een zaagbok. Heb ik de juiste boomstam, bouwtekening, ketting, schoeven gebruikt etc. Hieronder geven we je antwoord op een aantal vragen die wij regelmatig op het internet voorbij zien komen.

Hoe werkt een zaagbok?

Een zaagbok is een handig hulpmiddel bij het zagen van hout. Het fungeert als een verhoogde ondersteuning waarop je stukken hout, zoals brandhout, plaatst. Door het hout op de zaagbok te leggen, kun je op een comfortabele hoogte werken en het brandhout zagen zonder dat het de grond raakt. Dit vermindert de kans op botte zagen en zorgt voor nauwkeurigere sneden.

Hoe zaag je boomstammen?

Het zagen van boomstammen vereist enige voorbereiding. Voor dunnere stammen kan een handzaag volstaan, maar voor dikkere stammen is een kettingzaag aan te raden. Plaats de stam op een stabiele ondergrond of steun, en begin met zagen hout. Zorg altijd dat je veilig werkt en gebruik maakt van de juiste technieken.

Moet ik materiaal kopen of huren?

Dit hangt af van hoe vaak je denkt te gaan klussen. Voor een eenmalig project kan het huren van de benodigde materialen en gereedschappen zoals een zaag voordeliger zijn. Als je echter vaker wilt klussen, overweeg dan om de juiste materialen te kopen. Het aanschaffen van een bouwtekeningen pakket kan hierbij een goede investering zijn.

Hoe ga ik veilig om met het gereedschap?

Veiligheid eerst! Wanneer je met elektrisch gereedschap werkt, kan het gevaarlijk zijn als je niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Draag altijd beschermende kleding zoals handschoenen en een veiligheidsbril. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met het gereedschap voordat je gaat klussen en volg altijd de veiligheidsrichtlijnen.

Hoe zaag je goed?

Goed zagen begint met het kiezen van het juiste gereedschap. Of je nu rechte takken of taai hout wilt zagen, zorg ervoor dat je gereedschap scherp is. Bij het gebruik van een kettingzaag, zorg dat de ketting goed gespannen en gesmeerd is. Neem je tijd, en zorg ervoor dat je in een gecontroleerde en stabiele houding zaagt.

Welke kettingzaag voor boomstam?

De keuze van de kettingzaag hangt af van de dikte en het type boomstam dat je wilt zagen. Voor dikkere stammen is een krachtigere kettingzaag met een langere bladlengte aan te raden. Lees altijd de specificaties en aanbevelingen van de fabrikant voordat je een aankoop doet.

Welke afmetingen moet mijn zaagbok hebben?

De afmetingen van je zaagbok hangen af van het soort hout dat je wilt zagen en je eigen voorkeur. Voor de gemiddelde klus is een hoogte van 80-90 cm gebruikelijk. Dit vergemakkelijkt het zagen en is beter voor je rug. Meet en markeer zorgvuldig voordat je begint met bouwen.

Kan ik mijn zaagbok ook met spanbanden verstevigen?

Ja, spanbanden kunnen helpen om je zaagbok extra stabiliteit te geven, vooral als je zwaarder hout of een grote stapel brandhout gaat zagen. Zorg ervoor dat je ze strak aantrekt en controleer regelmatig of ze nog goed vastzitten.

Zijn er verschillende manieren om een zaagbok te maken?

Er zijn zeker verschillende manieren om een zaagbok te bouwen. Afhankelijk van het product en de materialen die je tot je beschikking hebt, kun je ervoor kiezen om een eenvoudige bok te maken of een meer geavanceerde variant. Voor beginners is het raadzaam om te beginnen met een eenvoudige ontwerp en van daaruit verder te experimenteren.

Hoe zorg ik voor de beste precisie bij het maken van mijn zaagbok?

Precisie is essentieel voor een stabiele en veilige zaagbok. Gebruik altijd een meetlint of liniaal en markeer nauwkeurig waar je gaat zagen of boren. Controleer ook regelmatig of alle onderdelen recht en in lijn staan.

Waar kan ik mijn zaagbok het beste bergen?

Eenmaal klaar met zagen, kun je je zaagbok het beste in een droge schuur of garage bergen. Dit beschermt het hout tegen de elementen en verlengt de levensduur van je product.

Waarom is een inkeping in de bovenkant van mijn zaagbok belangrijk?

Een inkeping aan de bovenkant van je zaagbok helpt om het hout op zijn plaats te houden tijdens het zagen. Dit geeft meer controle en precisie, en voorkomt dat het hout wegglijdt, wat lastig en gevaarlijk kan zijn.

Welke bescherming is aan te raden bij het werken met een zaagbok?

Naast beschermende kleding is het belangrijk om ook je ogen en oren te beschermen. Zorg ook dat je werkomgeving veilig staat en vrij is van obstakels zoals vogels of andere kleine dieren. Veiligheid eerst!

Andere handige tools:

Andreas

Hallo mede Doe-Het-Zelver! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn hobby site. Hier laat ik al mijn kennis voor je achter en stel op regelmatige basis enkele bouwtekeningen beschikbaar.